Seznam hlavních potravinových alergenů

Dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům

Dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

 

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
     
  2. Korýši a výrobky nich
     
  3. Vejce a výrobky z nich
     
  4. Ryby a výrobky z nich
    - rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků
    - rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína
     
  5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
     
  6. Sójové boby a výrobky z nich
     
  7. Mléko a výrobky z něj
    - syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského pův
    -  laktitolu
     
  8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
     
  9. Celer a výrobky z něj
     
  10. Hořčice a výrobky z ní
     
  11. Sezamová semena a výrobky z nich
     
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2
     
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
     
  14. Měkkýši a výrobky z nich
 

V jídelním lístku jsou jednotlivé alergeny označeny číslem za názvy jídel