Seznam hlavních potravinových alergenů
Dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o
potravinách spotřebitelům
Dle NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
- Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
- Korýši a výrobky nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků
- rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína
- Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského pův
- laktitolu
- Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich